[Kameran rör sig högt ovanför en triangelformad byggnad som ser ut att ligga i en park och zoomar sedan in på en mycket avlång vit pelarförsedd byggnad som skjuter ut i vattnet. Vid en kaj intill byggnaden ligger tre olika fartyg förtöjda. Därefter ser vi en avlång vit byggnad som har en rund byggnadsdel i mitten. Till sist kommer ett ånglok körande med ett antal vagnar förbi ett samhälle med ett antal röda hus i förgrunden] Statens maritima och transporthistoriska museer driver fem museer i tre städer.
[Tillbaka till den pelarförsedda vita byggnaden som vi nu ser har texten MARINMUSEUM] Marinmuseum i Karlskrona berättar om den svenska marinens historia, [fyra galjonsfigurer visas] om stormaktstidens sjöstrider [ett gammaldags segelfartyg ligger för ankar i vattnet och en nutida motorbåt kör förbi, därefter ser vi människor stå och ta del av text och montrar i en utställningslokal och till sist fronten av en ubåt], kalla kriget och nutiden. [Marinmuseets vita byggnad visas återigen utifrån, nu från större avstånd, med omkringliggande byggnader och vattnet i bakgrunden. Kameran zoomar in museibyggnaden och vi ser ett kajdäck intill byggnaden med det stora segelfartyget förtöjt utanför] Museet är ett självklart besöksmål i världsarvet Örlogsstaden Karlskrona.
[Åter till byggnaden med en rund byggnadsdel i mitten: kameran zoomar in och plötsligt befinner vi oss inuti byggnaden: bakom två uppfästa gardiner syns en sal med ett stort akterstycke i blått och guld] Sjöhistoriska museet i Stockholm berättar människans flera tusen år långa historia till sjöss. [En sal visas med block och taljor, skeppsratt etc., följt av det som ser ut en svept kropp framför en datorskärm med en havsvy och en ny sal i två plan där båtar med och utan segel står uppställda] Museet har nätverk över hela landet, ger fartygsstöd och k-märker fritidsbåtar och fartyg. [En ny sal där människor går förbi en segelbåt utan mast. På ett av plakaten kan man läsa mer om IF-båten. Därefter befinner vi oss ute på vattnet, strax norr om Söder. Ombord på fartyget står en man och blickar ut, klädd i en uniform av äldre snitt] Museet arbetar sida vid sida med engagerade volontärer och föreningar.
[Vi ser en byggnad med tak i flera olika nivåer. Från taket sticker tre olika segelmaster upp] Vasamuseet i Stockholm är Skandinaviens mest besökta museum. [Fartyget Vasa står inuti en byggnad och man ser hur besökare passerar förbi i ultrarapid] Här får du ta del av historien om skeppet som sjönk 1628 och bärgades 333 år senare. [Silhuetter av två besökare som betraktar en kvinnomodell i verklig storlek] Museet lyfter även de historier som sällan berättats. I utställningen Kvinnorna möter du 1600-talets kvinnor. [Två besökare tittar på en film av hur ett fartygsskrov byggs]
[Vi ser en järnvägsmiljö med ett rundlokstall och ett järnvägsspår med en byggnad i förgrunden, följt av bilder från spåren utanför stationshuset och en järnvägsvagn som körs ut från tågstallet] Järnvägsmuseet i Gävle har en världsunik samling av över 300 fordon, från mitten av 1800-talet fram till idag. [Två barn ser ut att stå inuti lokhytten och titta på hur det går till när tåget körs. Det är kraftig ångrök utanför vindrutan] I samlingen finns också föremål och ett stort bildarkiv. [Vagnar i 3:e klass körs förbi och därefter närmar sig ett ånglok] Museet arrangerar även resor med historiska tåg i hela landet.
[Kameran närmar sig från vattnet en gul byggnad som ligger innanför en mindre småbåtshamn] I Stockholm ligger också Vrak – Museum of Wrecks. [Kung Carl Gustaf tittar in i en monter och står sedan tillsammans med två andra män; de har alla varsin VR-kamera] Museet som låter vraken ligga kvar på botten där de bevaras bäst, och som med hjälp av digital teknik berättar om det unika kulturarv som finns i Östersjön. [En dykare simmar utmed ett vrak under vattnet och lyser på skrovet med ficklampa] [En stor, rostfärgad grävskopa gräver upp grus, med besökare i bakgrunden]
Verksamheten sträcker sig längre än till museiarenorna. [Närbilder av maskindelar och därefter bild av bl.a. en plastcykel och en pallyftare] En väghistorisk samling med allt från cyklar till väghyvlar finns utanför Eskilstuna. [Inuti en flyghangar syns olika flygplan, även i trä, samt flygplansdelar] Och vid Arlanda flygplats finns en samling med ett 40-tal flygplan. Det äldsta över 100 år gammalt.
[En kvinna sitter vid ett bord med dator och annan utrustning och tittar i ett mikroskop] Vi bedriver forskning i samarbete med universitet och högskolor. [En kvinna i laboratoriekläder sänker ner ett föremål i ett kärl med genomskinlig vätska] Forskningen ligger till grund för våra utställningar, men har även fler viktiga syften. [En tumstock läggs ovanpå ett stycke mycket gammalt trä och vi får se en man mäta upp delar av skrovet. På en datorskärm visas en ritning av fartyget] En av våra största utmaningar är att byta Vasas stödstruktur, då nuvarande stöttning inte avlastar skeppet tillräckligt bra. [Två män pekar och ser ut att förklara hur det ska se ut] Med nya forskningsrön och samarbeten skapar vi förutsättningar för ett långsiktigt bevarande.
[Vasamuseet visas på distans och kameran zoomar ut från museet medan man ser Stockholms innerstad i bakgrunden] Vi är en av Sveriges ledande myndigheter vad gäller hållbarhet, och samarbetar med ett 50-tal aktörer inom Skandinaviens främsta attraktion, Djurgården i Stockholm, för att välkomna besökare till den unika nationalstadsparken. [Ett album med svartvita bilder hålls fram, följt av ritningar och boksidor] I samlingarna finns 1 400 000 fotografier, 70 000 ritningar, 60 000 böcker och 141 000 föremål. [En fartygsmodell syns på nära håll och därefter fyrskeppet Fyrgrundet] Från litet till stort. [Personalen i en biljettkassa tar emot besökare, två personer putsar en monter, en man i blå overall ser ut att gå igenom maskindelar och en person håller i ett litet vitt föremål och förklarar för en grupp]
I myndigheten finns drygt 200 medarbetare, från utställningsproducenter och lokförare till pedagoger. [Bilder av fötter som passerar och besökare på utställningarna – de går bl.a. ombord på ett fartyg] Statens maritima och transporthistoriska museer har genom åren välkomnat miljontals besökare och är Sveriges mest besökta museimyndighet. [Havsbild med en liten fyr vid horisonten] Vi vidgar människors världsbild, genom kunskap, upplevelser och engagemang.