Uppfräschade frontfigurer åter till Danmark
Uppfräschade frontfigurer åter till Danmark
2007-10-22
Slitna och medtagna kom de till Sverige för behandling. Nu åker de hem igen rejält uppsnyggade. Det handlar om sju danska frontfigurer som genomgått en extreme makeover.
I november 2004 fick Marinmuseum i Karlskrona ta emot sju galjonsfigurer från Sjövärnets Materialkommando i Danmark. Med flagnande färg och ruttnande trä var de i starkt behov av renovering. Sedan dess har fyra personer jobbat hårt med att återställa figurerna som är från början och mitten av 1800-talet.
– Det har varit otroligt spännande och en rolig utmaning. Det är inte varje dag man får göra den här sortens jobb, säger träarbetare Tony Svensson.
När galjonsfigurerna anlände var de i väldigt dåligt skick efter årtionden utomhus. En var fylld med is och vatten, en annan kom i lösa dela och en tredje fick en rejäl grop i magen när det ruttna innanmätet togs bort. Men allt har nu återställts.
– Vi började med nagelfil och slutade med motorsåg. Med det menar jag att vi blev djärvare under arbetets gång. Men vi har hela tiden varit måna om att göra ett så bra jobb som möjligt, försäkrar Tony Svensson.
En som också deltagit i renoveringsarbetet är träarbetare Nicklas Palmgren och enligt honom har målet varit att återskapa galjonsfigurerna så nära ursprunget som möjligt, ett både svårt och känsligt uppdrag. Den gamla färgen fick tas bort med IR-teknik som använder riktad värme för att inte skada materialet. Man såg också till att använda träslag av samma sort och med samma fuktighetsgrad när dåliga bitar skulle bytas ut. Dessutom gjordes noggranna färganalyser för att få till de rätta nyanserna innan figurerna skulle målas.
Marinmuseums chef Richard Bauer är glad över att museet får den här sortens förfrågningar från utlandet och han menar att det är en viktig del i museets arbete. – I vår roll ingår att hålla marint hantverk vid liv och kan det ske på detta sätt är det naturligtvis utmärkt. Det visar också att våra hantverkare håller en mycket hög standard, säger han.
På Marinstation Holmen i Köpenhamn är man nöjda med både valet av renoverare och resultatet av arbetet och deras representant Peter Fredriksen har bara gott att säga om samarbetet.
– Vi valde Marinmuseum i Karlskrona eftersom vi kände till hur professionellt museet jobbar och det har fungerat särledes gott. Vi har sett figurerna efter renoveringen och de är som nya, säger han nöjt.
Nu ska galjonsfigurerna tillbaka till Danmark igen. Onsdagen den 24 oktober bär det av hemåt. Men de kommer inte att hamna utomhus igen.
– Vi tänker göra plastavgjutningar som ska placeras där galjonsfigurerna stod tidigare. Originalen ska sedan ställas ut i en galjonshall som påminner om den Marinmuseum i Karlskrona har, avslöjar Peter Frederiksen.
Renoverade galjonsfigurer: Dannebrog 1850 (Marinstation Holmen Köpenhamn) Sjaelland 1858 (Marinstation Holmen Köpenhamn) Dagmar II 1862 (Marinstation Holmen Köpenhamn) Slesvig 1845 (Flottstationen Korsör) Thor 1851 (Flottstationen Korsör) Niels Juel 1855 (Flottstationen Fredrikshavn) Dronning Marie 1824 (Flottstationen Fredrikshavn)
PRESSBILDER: Finns att hämta i vårt pressrum http://press.maritima.se INBJUDAN: Tisdagen den 23 oktober är pressen välkommen att kontakta eller besöka Marinmuseum för mer information. Galjonsfigurerna kommer att lastas på långtradare under dagen för att gå iväg till Danmark onsdag förmiddag.
Plats: Stumholmen Karlskrona.
Kontaktperson: Helena Grännsjö Tel. +46 (0)455-35 93 27 Mobil: +46 (0)709-58 40 44.
e-post: helena.grannsjo@maritima.se www.marinmuseum.se
Välkomna!