Nu satsar Marinmuseum i Karlskrona på att ta över ubåten Neptun. En före detta schackpjäs i kalla krigets vatten som bland annat var med under incidenten med U 137.
Nu satsar Marinmuseum i Karlskrona på att ta över ubåten Neptun. En före detta schackpjäs i kalla krigets vatten som bland annat var med under incidenten med U 137.
2007-12-18
En riktig ubåt från kalla krigets dagar kan snart komma att finnas utanför Marinmuseum i Karlskrona. Lagom till sommarsemestern 2010 är det tänkt att besökare ska ha möjligheten att gå ombord på ubåten som bland annat spelade en stor roll när den sovjetiska U137 gick på grund i Karlskrona skärgård 1981.
Museichefen Richard Bauer är både glad och förväntansfull inför ett övertagande av ubåten som han tycker passar bra in i museets mål att lyfta fram kalla krigets historia.
– Marinmuseum är berett att satsa stort men vi är beroende av stöd från andra viktiga aktörer för att kunna genomföra projektet. Framförallt gäller det försvaret, Kockums och Karlskrona kommun, säger Richard Bauer.
Ubåten Neptun tillhör den så kallade Näckenklassen som byggdes på Kockumsvarvet i Malmö under slutet av 70-talet. Ubåten sjösattes 1979 och togs i bruk av Marinen 1981. Med en längd på 49,5 meter och en vikt på drygt 1 000 ton är det en rejäl pjäs som nu kan hamna i museets ägo.
– Neptun tillhör Sveriges första ubåtsserie som hade tekniken att stanna i undervattensläge längre perioder. Dessutom var hon med under en dramatisk tid när svenska fartyg inte sällan var inblandade i krigsliknande situationer. Därför är hon väldigt intressant för oss, säger Richard Bauer.
Var ubåten ska placeras vid ett framtida övertagande är inte riktigt bestämt ännu, men troligtvis kommer den att hamna på land med ingångar i markplanet.
– Vi har många spännande idéer när det gäller Neptun. Det ska vara som att gå in i en tidskapsel där man verkligen kan uppleva hur det var under kalla kriget, förklarar Richard Bauer.
Samtidigt tror museichefen att ubåten kan bli en riktig publikmagnet som lockar folk till museet och därmed även gynnar regionen som helhet. – Vi är säkra på att detta kommer att vara positivt för både staden Karlskrona och besöksnäringen i hela Blekinge, säger han.
Kontaktpersoner: Richard Bauer, museichef, 0733-92 36 73 Helena Grännsjö, informationsansvarig, 0709-58 40 44
Pressbilder: http://press.maritima.se