Vrak med på internationell konferens i Tallinn

17 november 2022

Konferensen livesändes på Estlands sjöfartsmuseums webbplats. Foto: Aron Urb, Estlands sjöfartsmuseum.

Under två dagar samlades museer runt om Östersjön samt Norge och Irland i Tallinn, Estland för att delta i konferens om det maritima kulturarvet under ytan.

Konferensen anordnades av Estlands sjöfartsmuseum i samarbete med Vrak – Museum of Wrecks. Temat var hur museer kan förmedla berättelser och kunskap om det maritima kulturarvet, inte minst det som finns under ytan. Syftet var att dela idéer, erfarenheter och lärdomar. Anna Arnberg, chef för kulturarvsenheten, berättar:

– Det speciella, både med konferensen och vårt deltagande, var det breda upplägget som temat medgav – där pedagogik, utställningar och innehåll utgör olika komponenter i berättandet om det maritima kulturarvet, och där vi deltog med och berättade om alla de komponenterna.

Anna Arnberg var också med och sammanfattade den första dagen tillsammans med sin estländska motsvarighet, Hele Kiimann.

– Samarbetet med Estlands sjöfartsmuseum har fungerat bra och vi har lyckats anordna en intressant konferens tillsammans, säger Anna Arnberg.

Brett deltagande

Från SMTM och Vrak deltog flera personer, både som berättare och som deltagare. Patrik Höglund, forskningssamordnare och marinarkeolog, berättade om hur Vrak arbetar med till exempel vård- och skyddsplaner, 3D-modeller och livesändningar. Johanna Väpnargård, projektledare för utställningarna på Vrak, introducerade Vraks utställningar och berättade övergripande om projektet. Andreas Braula, utställningsproducent på Expology, berättade om hur utställningarna via ny teknik visualiserar fynd utan att bärga dem och förmedlar autentiskt innehåll i magisk form. Även Fredrik Lundgren, museipedagog, var på plats i Tallinn. Han berättar:

– Det har varit en väldigt givande och intressant konferens. Två intensiva men roliga dagar och det har varit spännande att möta människor från olika yrkesområden men med samma intressen.

Fredrik Lundgren höll en workshop där han bland annat berättade om arbetet med Östersjöns Klassrum på Vraks webbplats och hur lärare och elever kan dra nytta av materialet som finns där.

– Jag pratade också om digitaliseringen av skolan och hur museiverksamheten bör hänga med på utvecklingen. I workshopen ville jag undersöka hur 3D-modeller av skeppsvrak och artefakter kan vara ett hjälpmedel i undervisningssyfte. Jag fick många intressanta frågor och diskussioner. Vi diskuterade historiska källor och artefakter samt hur elever kan uppleva och undersöka dessa, antingen i sitt klassrum eller hemma med hjälp av 3D-modeller. 

 

Tallinnkonferens-Anna-Arnberg-foto-Aron-Urb-från-Eesti-Meremuuseum-800x450.jpg

Tallinnkonferens-Patrik-Höglund-foto-Aron-Urb-från-Eesti-Meremuuseum-800x450.jpgPatrik Höglund, forskningssamordnare och marinarkeolog på Vrak. Foto: Aron Urb, Estlands sjöfartsmuseum.

Tallinnkonferens-Johanna-Väpnargård-foto-Aron-Urb-från-Eesti-Meremuuseum-800x450.jpgJohanna Väpnargård, projektledare för utställningarna på Vrak. Foto: Aron Urb, Estlands sjöfartsmuseum.

Tallinnkonferens-Fredrik-Lundgren-foto-Lisette-Reinvars-från-Eesti-Meremuuseum-800x450.jpg

Fredrik Lundgren, museipedagog på Vrak. Foto: Lisette Reinvars, Estlands sjöfartsmuseum.